Opprettet : 13.03.2020
Fagartikler Korona Selskapsrett Skatt og mva
Tiltaket gir et kontanttilskudd til selskap tilsvarende skatteverdien av det tilbakeførte underskuddet. Skatteverdien av underskudd i 2020 vil først bli utbetalt til bedriftene ved skatteoppgjørene i 2021. En sikker refusjon av skatteverdien av et underskudd, forventes å gi positive likviditetsvirkninger ved at banker i en overgangsperiode blir mer villige til å yte kortsiktige lån til selskap som er utsatt for en midlertidig svekkelse.
Alle næringer likebehandles, men tiltaket vil særlig komme de mest utsatte bedriftene til gode. Den foreslåtte ordningen omfatter etterskuddspliktige selskap og innretninger definert i skatteloven § 2-2. Forslaget omfatter bare aksjeselskap mv. som har gått fra overskudd i 2018 eller 2019, til underskudd i 2020. Dette skal sikre at selskapene som nyter godt av tiltaket, også er egnet til å gå med overskudd. Således unngås det at bedrifter som ikke er egnet til å gå med overskudd, eller som i utgangspunktet ikke driver næring, nyter godt av tiltaket.
I artikkelen under omtales de vanlige reglene for skattemessig underskudd. De vanlige reglene vil gjelde, i tillegg til de midlertidige reglene som er beskrevet ovenfor.
Et underskudd kan få virkning skattemessig for følgende år:
Når skattyteren har fradragsberettiget underskudd i inntektsåret, kan det kreves skattemessig fradrag for underskuddet i skattyterens øvrige inntekt samme år. Dette gjelder selv om underskudd og inntekt er i forskjellige kommuner.
I utgangspunktet kan skattyteren kreve fradrag for ethvert underskudd oppstått samme år. Det er ingen betingelse at underskuddet er oppstått i virksomhet, men underskuddet må skyldes fradragsberettigede kostnader eller tap. Underskudd er ikke fradragsberettiget når aktiviteten det har oppstått i, ikke har økonomisk formål.
Dersom en skattyter totalt sett kommer ut med underskudd etter overføring av underskudd i andre inntekter samme år, kan underskuddet fremføres til fradrag mot inntekter i de påfølgende årene. Det er her gitte begrensninger som er nærmere regulert i skatteloven § 14-6.
Fremføringsadgangen innebærer at underskuddet kan føres mot eventuelt overskudd i senere inntektsår, og således begrense den skattbare inntekten for det senere inntektsåret.
Det er ikke lenger noen tidsbegrensning for adgangen til fremføring av ikke-benyttet underskudd. Dette gjelder ikke underskudd som i inntektsåret 2005 eller tidligere falt bort som følge av fristreglene som gjaldt den gang, altså 10-årsfristen.
Fremførbart underskudd kan falle bort når selskapet er part i fusjon eller fisjon, eller får endret eierskap i forbindelse med fusjon, fisjon eller annen transaksjon. og det er sannsynlig at utnyttelse av det fremførbare underskuddet er det overveiende motiv for transaksjonen.
Når skattyter opphører med virksomheten kan underskudd i opphørsåret som ikke er dekket av andre inntekter samme år, tilbakeføres til fradrag i inntekten året før opphørsåret.
Underskudd som ikke blir dekket av inntekt året før opphørsåret, kan føres til fradrag i inntekt to år før opphørsåret. Er underskuddet oppstått i året før opphørsåret, og det ikke dekkes av annen inntekt i opphørsåret, kan underskuddet tilbakeføres til fradrag i inntekt to år før opphørsåret. Det er ikke adgang til ytterligere tilbakeføring.
Det er ingen egne bestemmelser i ferieloven som regulerer ferieavvikling ved permittering, dermed gjelder ferieloven også under permittering. Innenfor ferielovens grenser kan arbeidsgiver pålegge arbeidstaker ferie, også når vedkommende er permittert. Avtalt ferie løper som normalt.
Torsdag 2. april presenterte regjeringen sitt forslag til hvilke bedrifter som skal få støtte og hvor mye hver enkelt kan få. Ordningen er ikke på plass ennå, da den først må behandles av Stortinget og deretter må den godkjennes av ESA. Parallelt jobbes det med å få på plass de tekniske løsningene og forskriftene.
Formålet med delårsrapporten er å gi oppdatert og relevant informasjon som er nødvendig for å forstå foretakets resultater og finansielle stilling i den aktuelle perioden.