Opprettet : 26.11.2020 | Sist oppdatert : 26.11.2020
Fagartikler Lønn og personal Regnskap Skatt og mva
Velferdstiltak er ytelser som henvender seg innad til de personer som er knyttet til bedriften og har til hensikt å øke trivselen og samhørigheten på arbeidsplassen og tilknytning til den. Tiltakene skjer oftest i form av fellesarrangement. Eksempler på slike tiltak er julebord, firmaturer, firmahytte, forestillinger, bedriftsidrettslag og bedriftssangkor.
Ordningen med skattefrie velferdstiltak omfatter ikke foretak uten ansatte, eller foretak med en eller flere ansatte som til sammen ikke har arbeidstid og lønn som tilsvarer én full stilling i foretaket.
Skal et velferdstiltak være skattefritt for de ansatte, må tiltaket bestå av en naturalytelse og anses som et “rimelig” velferdstiltak. I tillegg må tiltaket være for alle eller en betydelig gruppe ansatte i bedriften.
Ved vurderingen av om velferdstiltaket er rimelig må blant annet følgende legges vekt på:
Skattefrie velferdstiltaket er ikke opplysningspliktig og skal derfor ikke rapporteres i a-meldingen. Det skal heller ikke foretas forskuddstrekk eller beregnes arbeidsgiveravgift.
Skattemessig fradragsberettigete velferdstiltak kan også inkludere kostnader til alkohol. Det finnes derimot en regel som avskjærer fradragsrett for representasjon ved bevertningstiltak hvor det serveres brennevin.
Representasjon er tiltak som henvender seg utad til personer, bedrifter, samarbeidspartnere og liknende som ikke er knyttet til bedriften. Representasjon er ofte servering til forretningsforbindelser eller servering i forbindelse med kontakt med offentlige organer, for eksempel ved besøk av delegasjon, pressefolk, foreninger mv. ved omvisninger. Representasjon kan også bestå av reiser til større sportsarrangementer, jakt- og fisketurer o.l. Videre kan det bestå av gaver til forretningsforbindelser eller drift av representasjonsbygninger mv.
Kostnader til representasjon er som hovedregel ikke fradragsberettiget for bedriften. På visse vilkår kan allikevel representasjon i form av bevertning være skattemessig fradragsberettiget.
Utgifter til beskjeden bevertning av kunder eller forretningsforbindelser kan være fradragsberettiget når samtlige av de følgende vilkårene er oppfylt:
Som dokumentasjon må bilaget påføres formål og navnet på personene som deltar. Dersom den ansatte får kostnadene refundert, må det i tillegg opplyses om navnet på den ansatte, samt navnet på virksomhetene personene representerer.
Fra og med 1. januar 2021 er beløpsgrensen for skattefrie gaver i arbeidsforhold, gitt uten at det er en spesiell anledning, økt fra 2 000 kroner til 5 000 kroner. Reglene for personalrabatter er ikke endret, men gjelder nå også for persontransportsektoren.
Endringen vil ha tilbakevirkende kraft og gjelder fra og med inntektsåret 2019.
Utbetaler arbeidsgiver diett på yrkesreiser er det regler og satser for hva som kan utbetales uten å foreta forskuddstrekk. I forkant av hvert inntektsår fastsetter Skattedirektoratet de trekkfrie satsene og reglene for å kunne benytte disse.