Sist oppdatert : 13.11.2019
For børsnoterte selskap skal det redegjøres for de forhold som har hatt størst betydning av revisjonen av selskapet. Dette kan være områder hvor det er høy risiko for vesentlige feil, eller hvor det er gjort betydelig skjønnsmessige vurderinger. Revisor skal i tillegg til å beskrive disse forholdene også angi hvordan de ble håndtert i revisjonen.
For selskaper som ikke er børsnoterte er revisor ikke forpliktet til å gi en beskrivelse av sentrale forhold, men det er ikke noe i veien for å gjøre det dersom revisor synes det er hensiktsmessig. Det er naturlig å avklare med revisjonskunden om dette er ønskelig.
Revisor for et morselskap i et konsern skal avgi en felles revisjonsberetning for morselskapet og konsernet. Det er ikke krav om at morselskapets revisor også skal revidere datterselskapene i konsernet. Når datterselskapene revideres av en annen revisor må konsernrevisor avgi en beretning som bygger på revisjon som en annen revisor har gjort.
Revisjonsberetningen skal dateres og underskrives av oppdragsansvarlig revisor. Kravet kan også oppfylles med en forsvarlig løsning for elektronisk signering.
Datoen på revisjonsberetningen gir informasjon om når revisjonen er avsluttet. Det kan være en tidligere dato enn dagen revisjonsberetningen blir avgitt. Revisor må ha en klar oppfatning av når revisjonen er avsluttet. I praksis avgir revisor oftest revisjonsberetningen til styret først når signert regnskap er mottatt, selv om revisjonen er avsluttet og datoen i revisjonsberetningen er satt tidligere.
Revisjonsberetningen skal være styret i hende senest to uker før den ordinære generalforsamlingen. Ordinær generalforsamling skal avholdes senest seks måneder etter regnskapsårets utløp. Siste frist for å avgi revisjonsberetning for aksjeselskaper/allmennaksjeselskaper er dermed 15. juni. Det skal også avgis revisjonsberetning i de tilfeller hvor det ikke foreligger årsregnskap eller årsregnskapet er ufullstendig. I slike tilfeller må revisor avgi revisjonsberetning senest syv måneder etter regnskapsårets slutt.
Alle aksjeselskap og allmennaksjeselskap må avholde ordinær generalforsamling.
Endringene i Likestillings- og diskrimineringsloven trer i kraft 1. januar 2020, og gjelder følgelig for årsberetninger som avlegges etter dette tidspunktet.
Ansvaret for å avvikle aksjeselskaper hører under det sittende styret i selskapet, men det er fortsatt anledning til å velge et eget avviklingsstyre om det er ønskelig. Beslutningen om å oppløse selskapet treffes av generalforsamlingen.