Sist oppdatert : 07.10.2019
Ja. Prøvetid kan avtales for alle ansatte, også midlertidig ansatte. En avtale om prøvetid vil ha størst betydning dersom arbeidsforholdet er av en viss varighet.
Det følger av arbeidsmiljøloven at prøvetiden, ikke kan være lenger enn seks måneder. Det vanligste er å ha 6 måneder prøvetid, men lengden kan tilpasses arbeidsforholdets varighet. Varer ansettelsesforholdet for eksempel 8 måneder, kan prøvetiden eventuelt være 4 måneder.
I prøvetiden er det en gjensidig oppsigelsesfrist på 14 dager, med mindre noe annet er skriftlig avtalt eller fastsatt i tariffavtale. 14 dager er det vanligste, men det kan avtales både kortere og lengre oppsigelsestid enn 14 dager i prøvetiden. De 14 dagene regnes fra dato til dato. Hvis en ansatt blir oppsagt eller sier opp den 3, er siste arbeidsdag den 17.
Ja, arbeidsmiljøloven åpner for at prøvetiden kan forlenges dersom samtlige av disse forutsetningene er til stede:
Prøvetiden kan forlenges tilsvarende lengden av fraværet.
Ja, man er fast eller midlertidig ansatt fra første dag, selv om det er avtalt prøvetid. Det er altså ikke nødvendig for arbeidsgiver å komme med bekreftelse på at arbeidsforholdet består etter at prøvetiden er over. Det skal ikke skrives ny arbeidskontrakt.
I prøvetiden er det en noe videre adgang til å avslutte arbeidsforholdet. Dette har sammenheng med prøvetidens formål. Arbeidsgiveren skal i en tidsbegrenset periode kunne prøve arbeidstakerens egnethet til stillingen, og avklare i hvilken grad arbeidstaker har forutsetninger og kompetanse til å mestre arbeidet. I arbeidsmiljøloven står det at i prøvetiden er det anledning til å avslutte et arbeidsforhold på grunn av den nyansattes manglende
Merk at arbeidsgiver må følge de samme saksbehandlingsreglene som ved oppsigelse utenfor prøvetiden.