Prøvetiden i et arbeidsforhold kan ikke vare lenger enn seks måneder. Seks måneders prøvetid er det vanligste, men det kan også avtales kortere prøvetid.
Ja, prøvetiden kan forlenges dersom disse forutsetningene er til stede:
Prøvetiden kan ikke forlenges mer enn det som tilsvarer lengden av fraværet.
Ja, arbeidsmiljølovens regler om prøvetid gjelder både ved faste og midlertidige ansettelser. Avtale om prøvetid har størst betydning i arbeidsforhold av en viss varighet. Ved kortere arbeidsoppdrag er det naturlig med en kortere prøvetid enn 6 måneder. Fra 1. juli 2024 kommer det en lovendring om at det ved midlertidige ansettelser ikke kan avtales prøvetid som overstiger halvparten av ansettelsesforholdets varighet.
Som hovedregel er det ikke anledning til å avtale ny prøvetid hos samme arbeidsgiver, for eksempel om en arbeidstaker går fra midlertidig til fast stilling. Det er kun når arbeidstaker blir overført til en ny stilling, med nye arbeidsoppgaver som stiller vesentlig andre krav til arbeidstakeren, at ny prøvetid kan avtales.
Ja, man er ansatt fra første arbeidsdag, selv om det er avtalt prøvetid. Det er altså ikke nødvendig for arbeidsgiver å bekrefte arbeidsforholdet når prøvetiden er over. Det skal heller ikke skrives ny arbeidskontrakt.
I prøvetiden er det en noe enklere å avslutte arbeidsforholdet. Dette har sammenheng med prøvetidens formål. I prøvetiden skal arbeidsgiver prøve arbeidstakers egnethet for stillingen og avklare om han eller hun har forutsetninger og kompetanse til å mestre arbeidet. Det er anledning til å avslutte et arbeidsforhold i prøvetiden på grunn av den nyansattes manglende:
Et sentralt moment i vurderingen om det er grunnlag for å si opp en arbeidstaker grunnet tilpasning til arbeidet eller faglig dyktighet, er om arbeidstaker har fått nødvendig opplæring og oppfølging. For en nyansatt tar det litt tid å komme inn i stillingen, og har ikke opplæringen og oppfølgingen vært tilfredsstillende vil oppsigelsen kunne bli kjent ugyldig. Merk at arbeidsgiver må følge de samme saksbehandlingsreglene som ved oppsigelse utenfor prøvetiden.
Hvis ikke annet er skriftlig avtalt eller fastsatt i tariffavtale, er oppsigelsesfristen 14 dager. Fristen løper fra den dagen oppsigelsen har kommet frem til arbeidstaker, eventuelt til arbeidsgiver. Det kan avtales både kortere og lengre oppsigelsestid enn 14 dager i prøvetiden.
Om dere ønsker at den ansatte skal ha prøvetid må det i arbeidskontrakten som minimum stå:
Arbeidskontrakten bør også angi:
Les mer om hva dib kan hjelpe deg med innen lønn og personal
- uforpliktende og kostnadsfritt i 3 dager
Vi har utviklet dib for å gjøre det enklere for alle som jobber med økonomi, regnskap, revisjon, selskapsrett og bærekraftsrapportering
- uforpliktende og kostnadsfritt i 3 dager
DIBkunnskap AS | Design og utvikling av Veniro