Sist oppdatert : 27.03.2020

Skattemeldingen – Slik gjør du

Fagartikler Skatt og mvaSkatteetaten åpnet 17. februar opp for innsending av skattemelding for næringsdrivende. Personlig næringsdrivende kan derimot ikke sende inn før den 1. april. Fristen for å levere skattemelding for næringsdrivende er 31. mai.
Hva slags skattemelding du skal levere er avhengig av hvilken type bedrift du har.

Hva slags skattemelding skal du levere:

  • Skattemelding med næringsoppgaver og tilleggsskjema. Dette er den leveringsformen som gjelder for de fleste
    • Enkeltpersonsforetak må levere næringsoppgave 1 eller næringsoppgave 2
    • Aksjeselskap og NUF må levere næringsoppgave 2
    • Bank og finansforetak må levere næringsoppgave 4
  • Næringsrapport skatt. Dette er en leveringsform for næringsdrivende med enkle skatteforhold. Den er ofte brukt av personlig næringsdrivende, men den kan også brukes av aksjeselskaper. I denne rapporten er de ni mest brukte skjemaene for næringsdrivende slått sammen til en rapport. Skatteetaten har en test på om du kan bruke denne leveringsformen.
  • Forenklet levering for virksomheter med driftsinntekter på kr 50 000 eller lavere. Denne leveringsformen gjelder for personlig næringsdrivende som er fritatt fra å levere næringsoppgave. Disse personene kan rapportere direkte i skattemeldingen for næringsdrivende.

 

Tvangsmulkt for forsinket skattemelding for næringsdrivende stoppes midlertidig

Mange næringsdrivende er avhengige av medhjelpere for å levere skattemeldingen, og dette kan være ekstra krevende å få koordinert nå. Skatteetaten vil derfor ikke ilegge tvangsmulkt ved for sent innlevert skattemelding for personlig næringsdrivende og aksjeselskap. Innleveringsfristen er 31. mai. Selv om det ikke ilegges tvangsmulkt ved forsinket levering, understreker Skatteetaten viktigheten av å få levert skattemeldingen slik at skatten blir riktig, og oppfordrer til innlevering så snart det er mulig.

 

Fylle ut skattemeldingen:

Når du skal fylle ut skattemeldingen og de ulike tilleggsskjemaene, vil det være lurt å ha en sjekkliste som tar deg igjennom de ulike skatteskjemaene og de viktigste postene, samt de viktigste kontrollene du bør gjøre ved utfyllingen. Dette for å hindre feil og mangler. I dib finner du sjekklister for skattemeldinger for ENK, AS, bank, ANS, DA og KS. Prøv dib kostnadsfritt.

Kunnskapsverktøy

regnskap, revisjon og rådgivning

DIBkunnskap AS | Strandveien 50, Lysaker (Veibeskrivelse) | 95 40 70 70 | post@dib.no