|
|
|
IFRS 16 Leieavtaler – en oversikt

IFRS 16 Leieavtaler – en oversikt

IFRS 16 Leieavtaler - en standard som etablerer prinsipper foretakene skal anvende for leieavtaler. Dette skal sikre nyttig informasjon til regnskapsbrukerne vedrørende beløp, periodisering og risiko i kontantstrømmer knyttet til avtalene.
ifrs 16 med penger symboler

Skrevet av

Beate Bjørnskau Heimdal, statsautorisert revisor

Sist oppdatert

15 oktober 2019

Tid å lese artikkel

3 minutter lesing

Relaterte temaer

“Leasing” er en viktig måte for mange foretak å få tilgang til eiendeler, skaffe finansiering, samt å redusere sin eksponering for risiko knyttet til eierskapet til eiendelen. Det er derfor viktig at investorer og analytikere får et fullstendig og forståelig bilde av foretakets leasingvirksomhet. Tidligere regnskapsmodell for leieavtaler (IAS 17) la opp til at en leietaker ikke måtte innregne leide eiendeler eller forpliktelser i balansen dersom avtalen kunne klassifiseres som “operasjonell”. Som en konsekvens antas det at omtrent 85 % av alle leieavtaler ikke var balanseførte. Viktig informasjon om vesentlige eiendeler og forpliktelser som ble benyttet i virksomheten ble dermed utelatt. Selskapenes reelle gjeldsgrad var ikke synlig i balansen.

Modellen som nå legges til grunn i IFRS 16 gir regnskapsføring av leieavtaler på samme måte som for finansielle leieavtaler i den gamle standarden. Dette innebærer at leietaker skal: 

  • Balanseføre den leide eiendelen (bruksrettseiendelen) og leieforpliktelsen.
  • Resultatføre avskrivninger av bruksrettseiendelen og rentekostnad på leieforpliktelsen.
  • Klassifisere nedbetaling av hovedstolen i leieforpliktelsen under finansieringsaktiviteter. Rentedelen klassifiseres innen enten operasjonelle aktiviteter eller finansieringsaktiviteter i kontantstrømanalysen.

Selve regnskapsføringen anses ikke å være det mest komplekse området i forbindelse med standarden, men heller det å ha systemer som fanger dataen. 

 

Praktiske verktøy

I  dib får du en oversikt over IFRS 16 som gir deg informasjon om:

  • hovedtrekkene i standarden
  • unntak og valgmuligheter
  • effekten på regnskapet
  • notekrav
  • nyhetsbrev og artikler

I tillegg finner du en sjekkliste for implementering av IFRS 16 som gir god oversikt over ulike forhold som er påvirket av at standarden er tatt i bruk. Du vil også finne:

  • standarden på norsk og engelsk
  • aktuelle artikler fra Finanstilsynet, ESMA og EY
  • løpende oversikt over endringer i standarden og konsekvensene av dette

Se hvordan vi kan effektivisere ditt IFRS arbeid eller Prøv dib og få tilgang til dette, samt mye mer.

Del artikkelen

Relaterte fagartikler

Her er en oversikt over viktige regelendringer innen dibs fagområder som er vedtatt og trådt i kraft i 2025. Det foreligger også forslag til endringer...

Skrevet av: Kjersti Hornsletten, statsautorisert revisor
10 januar 2025
8 minutter lesing

De prioriterte områdene er for kontroll av finansiell informasjon angitt å være likviditet samt regnskapsprinsipper, vurderinger og viktige estimater. For kontroll av bærekraftsrapportering dekkes områdene...

Skrevet av: Beate Bjørnskau Heimdal, statsautorisert revisor
9 desember 2024
2 minutter lesing

Prøv DIB

- uforpliktende og kostnadsfritt i 3 dager

Vi har utviklet dib for å gjøre det enklere for alle som jobber med økonomi, regnskap, revisjon, selskapsrett og bærekraftsrapportering

Prøv dib

- uforpliktende og kostnadsfritt i 3 dager​

Vi har utviklet dib for å gjøre det enklere for alle som jobber med økonomi, regnskap, revisjon, selskapsrett og bærekraftsrapportering