Etter ferieloven har arbeidstaker rett til ferie i 25 “virkedager”. Lørdag regnes som virkedag i ferieloven, slik at en uke etter loven består av 6 virkedager. De aller fleste jobber mandag til fredag og 25 virkedagers feriefritid tilsvarer da 21 arbeidsdager (4 uker og 1 dag).
Hvis det på slutten av ferieåret gjenstår ferie som ikke er avviklet åpner loven for at partene skriftlig kan avtale overføring av 10 feriedager (12 virkedager etter ferieloven).
Mange virksomheter har 5 uker ferie. Det betyr at arbeidstakerne har 4 dager ekstra ferie i tillegg til den lovbestemte ferien. Det er avtalen mellom arbeidsgiver og arbeidstaker som regulerer om det kan avtales å overføre disse dagene til neste ferieår, eventuelt om de kan slettes og at tilhørende trekk i lønn for disse feriedager refunderes den ansatte.
Den enkelte virksomhet bør sjekke om det er avtalt begrensninger i adgangen til å overføre avtalefestede feriedager.
For å unngå at feriedager hoper seg opp, anbefaler vi at arbeidstaker og leder legger en plan for hvordan ferien skal avvikles. Dette er særlig aktuelt ved når det er mange feriedager som ikke er avviklet på slutten av året.
Feriepenger skal som hovedregel utbetales siste vanlige lønningsdag før ferien. Mange bedrifter utbetaler alle feriepengene samlet i juni samtidig som det trekkes for alle feriedager. Da kan de utbetale lønn de resterende 11 månedene i året. Dersom feriepengene er utbetalt og det er trukket lønn for feriedagene, vil arbeidstaker motta vanlig lønn når den overførte ferien avvikles.
Nei, det er det samme antall feriedager som kan overføres.
Overføringen skjer som en avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Dette er altså noe begge parter må være enige om. I utgangspunktet kan ingen av partene kreve en slik overføring.
Dersom arbeidsgiver ønsker at all ferie skal avvikles i ferieåret kan arbeidsgiver som hovedregel kreve dette. Hvis det ikke er mulig å avvikle ferie i ferieåret, for eksempel på grunn av sykdom eller foreldrepermisjon, kan ikke arbeidsgiver motsette seg overføring av ferie.
Ja, dette er spesifisert i ferieloven.
I de tilfellene hvor det ikke inngås en avtale om overføring, eller det gjenstår mer enn det som maksimalt kan overføres, blir feriedagene likevel med over til det påfølgende ferieåret. Da har man brutt med ferieloven, med mindre manglede avvikling skyldes permisjon eller sykdom, men arbeidstaker vil ikke miste feriedagene.
Hvis manglende ferieavvikling skyldes arbeidsgiveren, vil arbeidstakeren kunne kreve erstatning i tillegg til at ferien blir overført til neste ferieår.
Den lovfestet ferien som er igjen på slutten av året på grunn av sykdom eller foreldrepermisjon, blir automatisk overført til neste år, men dette gjelder kun når det ikke har vært mulig å avvikle ferie.
Merk: Hvis arbeidstaker er delvis sykmeldt eller har gradert foreldrepermisjon skal ferie avvikles som normalt.
Det er i strid med ferieloven å kompensere for ikke-avviklet ferie, og etter en endring i ferieloven i 2018 gjelder dette også når ferie ikke er avviklet på grunn av sykdom eller permisjon.
Den avtalefestede ferien er ikke regulert av ferieloven. Det er opp til partene om de fire avtalefestede feriedagene i den femte ferieuken avtales overført til påfølgende ferieår, eller kompenseres økonomisk uten ferieavvikling.
- uforpliktende og kostnadsfritt i 3 dager
Vi har utviklet dib for å gjøre det enklere for alle som jobber med økonomi, regnskap, revisjon, selskapsrett og bærekraftsrapportering
- uforpliktende og kostnadsfritt i 3 dager
DIBkunnskap AS | Design og utvikling av Veniro