Revisor skal løpende og minst en gang i året vurdere om det er forhold som tilsier at revisor ikke kan eller bør fortsette oppdraget. Noen ganger er det endringer eller forhold i revisjonsforetaket som kan påvirke fortsettelsesvurderingen. Andre ganger er det endringer i virksomheten eller erfaringer fra revisjonen som tilsier at oppdraget ikke kan eller bør videreføres.
Opptak av nye partnere i revisjonsforetaket, utskiftninger i revisjonsteamet eller endringer på eiersiden eller i ledelsen hos oppdragsgiver, kan medføre at revisor ikke lenger kan anses som uavhengig.
Hvis det er vanskelig å rekruttere nye medarbeider etter erfarne ansatte har sluttet, kan dette medføre tap av kompetanse og påvirke om revisjonsforetaket har nødvendig tidsressurser til å utføre revisjonen iht. lovkrav.
Utvidet eller ny type virksomhet hos eksisterende oppdrag i porteføljen er andre faktorer som kan ha betydning for vurdering av revisors kompetanse og kapasitet.
Erfaring fra foregående års revisjon vil ha en stor betydning for fortsettelsesvurderingen. Hvis virksomheten følger lover og regler, og det ikke er store endringer i virksomheten som kan påvirke revisjonen, vil oppdraget som regel fortsette.
Dersom de samme forholdende påpekes flere år på rad, styret ikke sørger for at forholdene blir rettet eller tilsvarende forhold oppstår på nytt etter kort tid, kan det være en indikasjon på er manglende vilje eller evne til å bringe forholdene i orden.
Erfaring over tid med ledelsens holdninger til etterlevelse av regelverk og behov for god internkontroll, ledelsens reaksjoner og forklaringer når revisor tar opp forhold, ledelsens omdømme og eventuell involvering i økonomisk kriminalitet eller andre lovbrudd av betydning for rollen de utøver i selskapet, vil være momenter revisor må ta med i sin vurdering.
Hvis ledelsen hindrer revisor i å motta informasjon, tilgang til personer eller på annen måte hindrer revisor i å utføre handlinger revisor anser som nødvendige, påvirker dette tillitsforholdet mellom revisor og foretaket negativt.
Hvis revisor har konstatert at selskapet er involvert i kriminell aktivitet, kan ikke revisor fortsette oppdraget. Hvis revisor gjennom alternative eller utvidede revisjonshandlinger ikke har fått avkreftet mistanke om at ting holdes utenfor regnskapet, at det forekommer misligheter eller hvitvasking, vil listen være høy for om revisor kan fortsette oppdraget.
Finanstilsynet har i flere av tilsynsrapportene de siste par årene kritisert revisor for å utføre fortsettelsesvurderingen for sent. Finanstilsynet peker på at den årlige fortsettelsesvurderingen må gjøres på et så tidlig tidspunkt at det ikke oppstår et press på å måtte fortsette oppdraget. I praksis gjøres den kort tid etter årets revisjon er avsluttet eller kort tid før planleggingen av nytt år.
Løpende fortsettelsesvurdering skal utføres når hendelser eller andre forhold tilsier det.
Ledende medarbeidere i revisjonsteamet kan utføre vurderingene, men oppdragsansvarlig revisor må være kjent med vurderingen og følge opp at de gjennomføres i tråd med regelverket og revisjonsforetakets retningslinjer og rutiner.
Fortsettelsesvurderingen dokumenteres på lik linje med alle revisjonshandlinger.
I dib finner du et utdypende tema om fortsettelsesvurdering og sjekkliste til hjelp ved fortsettelsesvurderingen. Prøv dib gratis i dag.
- uforpliktende og kostnadsfritt i 3 dager
Vi har utviklet dib for å gjøre det enklere for alle som jobber med økonomi, regnskap, revisjon, selskapsrett og bærekraftsrapportering
- uforpliktende og kostnadsfritt i 3 dager
DIBkunnskap AS | Design og utvikling av Veniro