Opprettet : 17.02.2019 | Sist oppdatert : 01.12.2023

Skal du gi gaver – slik er skattereglene

Fagartikler Lønn og personal Regnskap Skatt og mvaHva sier skattereglene om hvor mye arbeidsgiver kan gi til ansatte skattefritt? Hvordan er reglene om dere holder et veldedig arrangement? Hvordan er reglene dersom alle stiller opp på et veldedig arrangement? Hvordan er reglene hvis dere gir en pengegave til et veldedig formål?

gaver

Gaver til ansatte 

Gaver til ansatte er i utgangspunktet en skattepliktig fordel for den ansatte, men på visse vilkår kan gaven gis skattefritt. En arbeidsgiver kan gi sine ansatte gaver til en verdi av inntil kr 5 000 per år skattefritt, og samtidig få fradrag for kostnaden. Legg merke til at alle typer naturalytelser kan gis skattefritt innenfor denne gaveregelen. Les mer om dette i Gaver og personalrabatter til ansatte.

Gaver fra samarbeidspartnere eller en annen tredjepart 

Arbeidsgiver må sørge for å få en oversikt over gaver den ansatte får fra tredjeparter, herunder gaver fra konsernselskaper. Verdien av slike gaver inngår nemlig også i det skattefrie beløpet. Beløpsgrensen på kr 5 000 gjelder altså samlet for gaver fra egen arbeidsgiver og gaver fra tredjeparter per år.

Gaver til veldedige formål 

Det finnes mange fine måter å bidra på. Noen firmaer velger å bidra med å jobbe for et veldedig formål, ved for eksempel at de ansatte står på det lokale suppekjøkkenet. Andre velger å samle inn gaver, tilby sine tjenester gratis eller gi penger til gode formål. Ifølge skatteloven er det kun pengegaver til visse frivillige organisasjoner som er fradragsberettiget for giver. Et vilkår for fradragsretten er at organisasjonen som mottar pengegaven rapporter gavebeløpet elektronisk til Skatteetaten.

Gaver til forretningsforbindelser 

Gaver til forretningsforbindelser eller til deres familier er i utgangspunktet ikke skattemessig fradragsberettiget for giveren. I noen få tilfeller er det likevel gitt anledning til skattefradrag. Dette gjelder for erkjentlighetsgave under kr 500 og enkle oppmerksomhetsgaver under kr 297 for 2023 og kr 308 for 2024.

dib finner du mer informasjon om gaver til ansatte og frivillige organisasjoner. Her får du detaljert informasjon om kravene til frivillige organisasjon, krav fra Skatteetaten samt hvordan dette skal bokføres riktig. Se hva vi tilbyr innen lønn og personal eller prøv dib. 

Kunnskapsverktøy

regnskap, revisjon og rådgivning

DIBkunnskap AS | Strandveien 50, Lysaker (Veibeskrivelse) | 95 40 70 70 | post@dib.no