Sist oppdatert : 02.12.2019

Skal du gi gaver til ansatte eller veldedige formål – slik er skattereglene.

Fagartikler Lønn og personal Regnskap Skatt og mvaMen hva sier skattereglene om hvor mye arbeidsgiver kan gi til ansatte? Hvordan er reglene om dere holder et veldedig arrangement? Hvordan er reglene dersom alle stiller opp på et veldedig arrangement? Hvordan er reglene om dere gi en pengegave til et veldedig formål?

gaver

Gaver til ansatte 

Å gi julegaver til ansatte er en tradisjon for mange arbeidsgivere. Skattereglene har ikke vært endret på dette området på en god stund, så de som kjøper inn gavene er sannsynligvis godt kjent med reglene. De vet at gavene i utgangspunktet er en skattepliktig fordel for den ansatte, men at de på visse vilkår kan gis skattefritt. Reglene for skattefrie gaver til ansatte endret seg imidlertid 1. januar 2019.  Nå er reglene slik at arbeidsgiver kan gi sine ansatte gaver til en verdi av inntil k2 000 pr år skattefritt, og samtidig få fradrag for kostnaden 

Gaver fra samarbeidspartnere eller en annen tredjepart 

Nytt fra i år er at arbeidsgiver må sørge for å få en oversikt over gaver den ansatte får fra tredjeparter. Verdien av slike gaver inngår nemlig også i det skattefrie beløpet. Beløpsgrensen på kr 2 000 gjelder altså samlet for gaver fra egen arbeidsgiver og gaver fra tredjeparter. 

Gaver til veldedige formål 

I julen finnes det mange fine måter å bidra på. Noen firmaer velger å bidra med å jobbe for et veldedig formål, ved for eksempel at de ansatte står på det lokale suppekjøkkenet. Andre velger å samle inn gavertilby sine tjenester gratis eller gi penger til gode formål.   
Ifølge skatteloven er det kun pengegaver til visse frivillige organisasjoner som er fradragsberettiget for giverEt vilkår for fradragsretten er at organisasjonen som mottar pengegaven rapporter gavebeløpet elektronisk til Skatteetaten.   

 

dib finner du mer informasjon om gaver til ansatte og frivillige organisasjoner. Her får du detaljert informasjon om kravene til frivillige organisasjon, krav fra Skatteetaten samt hvordan dette skal bokføres riktig. Se hva vi tilbyr innen lønn og personal eller prøv dib. 

Kunnskapsverktøy

regnskap, revisjon og rådgivning

DIBkunnskap AS | Strandveien 50, Lysaker (Veibeskrivelse) | 95 40 70 70 | post@dib.no